Kötélpászma a fizikai alkalmasság érdekében

A kötélcsúszás ereje a tiszta testtömeg-ellenálláson alapszik. A hegymászás nagyszerű bizalomépítő, és talán nem olyan gyakorlott, mint a súlyemeléshez képest. Attól függően, hogy milyen stílussal emelkedik a kötél, az összes fontosabb izomcsoport használható, különös tekintettel a karokra, a vállakra és a hátra. A legjobb, ha biztonsági okokból mászni szeretne egy partnerrel, és esőzések esetén használjon puha felületet, például szőnyeget vagy füvet.

Háttér

A kötélcsúszás eszköze volt a fizikai erő növelésére generációk számára. A kötelek egyszerűsége és rendelkezésre állása olyan edzéshez vezet, amely szinte bárki részt vehet. A hegymászás a görögökhöz nyúlik vissza, és ma is szerves része a katonai edzéseknek. A hegymászás során használt leggyakoribb kötélfajta 1,5 hüvelykes átmérőjű manila rostból készül, de vastagabb kötelek állnak rendelkezésre. Minél vastagabb a kötél, annál nagyobb a markolat ereje, hogy támogassa testtömegét.

Horgászfelszerelés előnyei

A kötél sokoldalúsága nagymértékben csökkentheti a teljes edzést igénylő fitnesz eszközök mennyiségét. Mivel a kötelek mászása tiszta testsúlyt használ, nincs szükség súlyozott lemezekre vagy súlyzókra. A kötelek mászásának másik előnye a pszichológiai hatása. A 10-20 méter magasságból felemelkedő talajszint felmászása megakadályozza, hogy lógjon, és izmait használja, míg súlya a padlóra eshet, ha fáradt állapotban emelsz. Egyszerűen elengedni, természetesen rossz ötlet lenne a mászáskor.

Hegymászó stílusok

Gyakorlatilag nincs korlátozva azoknak a gyakorlatoknak a típusai, amelyeket kötélen végezhet el. A kötél hagyományos és legelterjedtebb módja, hogy mindkét kezével megragadja, és egyik lábához csomagolja, miközben szorosan összeszorítja a másikat. A karjaid felfelé érnek, míg a lábak a kötelet a kötélen tartják. Miután elsajátította ezt a lépést, megpróbálhat nagyobb kihívást jelentő mászási stílusokat, például csak kézzel, két kötelet – egy kézzel mindegyiket -, valamint a sikló helyzetben lévő mászást.

Kötélzedés az otthonban és a tornateremben

Mivel a kötél teljes hosszában történő felmászás nem a legtöbb otthoni felépítéshez praktikus, sokféle kötélzőgépet vezettek be. A kötélhomályos tornateremnek van egy köteléke, amelyet folyamatosan egy ellenállási mechanizmuson keresztül hurkolnak. Ez a rendszer lehetővé teszi olyan gyakorlatok elvégzését, mint a lehúzás, az ab crunches és a liftek, amelyek a bicepszeket, a vállakat és a tricepeket tartalmazzák. Nagyon kevés edzőterem és fitnesz stúdió kínál biztonsági kötelékek miatt köteleket. Ha teljes hosszúságú kötélre szeretne mászni, vegye fel a kapcsolatot a tornateremmel, hogy lássa, kínálnak-e egyet.