A könyök megfelelő helyzete evezés közben

A helyes technika elengedhetetlen ahhoz, hogy teljesítsd az evezős edzésedet egy igazi csónakon vagy egy gépen az edzőteremben. A könyök helyes elhelyezése az edzés befejezésekor javíthatja teljesítményét és csökkentheti a sérülés kialakulásának kockázatát.

Az alap evezős technika magában foglalja az egész testület együttműködését a sima és összehangolt mozgások elérése érdekében. Ha a test bármely része elfogyott, vagy valamilyen módon nem teljesen megfelelő, akkor egyenetlen és kényelmetlen stroke szenved. Hajlítsa meg a térdét, és nyúljon előre, hogy megragadja az evezőt vagy az evezőgép sávját. Annak biztosítása, hogy a háta egyenesen legyen, és a mellkasod felemelkedik, egyenesítse a lábakat, amíg a karjaid kinyúlnak. Miután a lábai egyenesen vannak, hajlítsa a karjait, és hozza az evezőt vagy bárját a gyomrába. A karjaidat egyenesítse ki, majd hajlítsa meg a lábadat. Ismételje meg a “lábakat, karokat, karokat, lábakat” magadnak, ha ez segít neked megtalálni a jó ritmust.

A karod egyenes a stroke első és negyedik szakaszában. Ezeken a pontokon győződjön meg róla, hogy könyöke puha és semleges. Hajlítsa meg a könyököket, amikor a második fázisban húzza a rudat a teste felé, majd a harmadik szakasz során egyenesítse ki őket. A könyöknek vízszintes vonal mentén kell haladnia a két szakasz alatt, és esetleg el kell menniük a teste oldaláról, hogy ez lehetővé váljon. Győződjön meg róla, hogy a könyök vagy lefelé vagy kissé oldalra mutat a löket ideje alatt, és hogy soha több mint 90 fokban a padlóról bármikor.

A könyök sérülései hibás evezős technika következtében jelentkezhetnek. Ha a könyökét helytelen helyzetben veszi fel, akkor fennáll a veszélye a kar izmainak húzására vagy a könyök íngyulladásának kialakulására. Nevének ellenére a tenisz könyök szintén fenyegetést jelent a csikófogók számára egy gyenge technikával, a könyökízület instabilitásával és az erő hiányával. Fájdalmat okoz a kar egyenességének kiegyensúlyozásában, tompa fájdalmakban és a könyök körüli fájdalomban és a fogásban fellépő problémákban.

A helyes technikának tiszteletben tartása és a testhelyzetnek az edzés során történő figyelése segít elkerülni az evezős könyök sérüléseit. Ha további segítségre van szüksége, kérdezze meg a fitness oktatót, hogy kövesse nyomon a figyelmet és segítsen a hibák kijavításában. Mindig álljon meg, ha fájdalmat vagy kényelmetlenséget érez vagy érezhet a gyakorlat során.

Vitorlázó technika

Könyök pozíció

Könyökérülések

tippek