Racquetball vs squash

A Racquetball és a squash első pillantásra sok hasonlóságot mutat, például mindkét játékot zárt pályákon játszik. Azonban a sport valójában nagyon különböző a játékban. Mivel a labda visszapattan, és bármelyik felülethez ütni tud, a racquetball tempója gyorsabb. A tálcák és a labda mérete a két legnagyobb különbség közül kettő.

Első szolgál

A Squash-t 1830-ban találta az angol Anglia Harrow School diákjai, mint a “ütők” nevű játék variációja. Felfedezték, hogy amikor egy lyukasztott labdát a falhoz fúr – vagy “összezúzta” – visszavágott a különböző módokon, hogy még nagyobb kihívást jelentő játékot alkosson. A Racquetballnak hasonló kezdete volt, csak sokkal később. 1949-ben Joe Sobek a Connecticut-tól kissé unatkozott a beltéri sportolási lehetőségeiről, így a tenisz és a kézilabda szeretetét összekapcsolta a racquetball-sal. Ő készített egy prototípust egy ütőhöz, és a játék az 1970-es és 80-as években őrültnek tűnt.

Racket és labda különbségek

A csapdák egyszerre fából készültek, de most már kompozit anyagokat vagy fémeket, például grafitot vagy titánt tartalmaznak. A squash ütők mérete 27 hüvelyk hosszú, 5 hüvelyk több, mint a racquetball maximális értéke. A squash ütők egyszer körkörös fejek voltak, és tollaslabda ütőként néztek ki, de az 1980-as évektől kezdődően egy könnycsepp alakot vettek fel, mint a racquetball ütők. A fej még mindig szélesebb a racquetballhoz. A squash golyók mérete 4 cm. A gumi racquetball gömbök közel 6 cm átmérőjűek és sokkal magasabbak, mint a squash labdák.

Bíróság méretei

Mindkét bíróság zárt, de a játékfelület és a méret eltérő. A racquetballpálya 20: 40-tel 20 láb, a squash-pálya 21 32 x 15 láb. Minden felületet, beleértve a mennyezetet, a racquetball körzetében tartják számon, miközben a mennyezetet nem szabad squash-ra helyezni. Vannak határvonalak a squash pálya első és hátsó falainál, az oldalfalon lévő átlós vonalak mellett. Ezenkívül a 19 hüvelykes magas ón-szalag kívül esik az elülső fal alján.

A labdák kiszolgálása

A squash játékos csak egy helyszínen vehet részt minden pont elején, míg a racquetball játékosok, mint a tenisz, megengedettek kettő. A squash, akkor érje el a labdát, amíg a levegőben, anélkül, hogy hagyja, hogy ugrál először. A racquetballban meg kell ugrálnia a labdát, mielőtt eltalálja. A racquetball esetében a szolgálat elérheti az elülső fal bármely részét, majd a “rövid vonal” mögött helyezkedik el. A squash-ban a szervernek két alternáló doboz dobozba kell kerülnie a labdát, és a labdának az ón vonal felett kell lennie, még a szolgálati vonal alatt, hogy jó legyen.

Pontozás

Mindkét sportágban két pontot kell nyerni – a squash kilenc pontot jelent a rendes játékban és 11 a versenyen. A Racquetball játék 15 pontra tehető, de csak pontokat szerezhet a szolgálatában. Mint a tenisz, egy squash játékos nyer egy pontot, ha megnyeri a rallyt, függetlenül attól, hogy ki szolgált. A visszatérés jó, ha az az ón vonal felett van és a kifutóvonal alatt van, anélkül, hogy kétszer pattogtatta volna a padlót. A racquetballban a labdát nem hagyhatja kétszer is, de meg kell ütni az elülső falat, mielőtt megérinti a padlót. A squash-ban három mérkőzést kell nyerni a mérkőzés érvényesítéséhez, a racquetballban csak kettőt kell nyerni.