Pozitív és negatív hatások az elhízott emberek számára

A rendszeres testmozgás javítja az egészséget és a jólétet, de ez nem mindig könnyű, különösen akkor, ha klinikailag elhízott. Annak ellenére, hogy frusztrálódhat, fontos, hogy folytassa. Fókuszáljon az előnyökre, és próbálja elterelni a gyakorlás negatív hatásait. Csatlakozzon egy súlycsökkentő támogató csoporthoz vagy beszéljen tanácsadóval, ha elviselhetetlen fenntartási szintet ér el, de ne hagyja abba. Idővel a kilátások és az egészség javulni fog.

Egészségügyi szempontból a rendszeres testmozgás súlycsökkenést eredményez, elősegíti az egészséges testösszetételt, és csökkenti bizonyos krónikus egészségügyi problémák – például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség – kialakulásának kockázatát. Pszichológiailag, a rendszeres testmozgás javítja a hangulatot, energiát ad, és elősegíti az egészséges alvásmintákat. A súlycsökkenés hatására a jobb megjelenés, a fokozott alkalmasság és a fokozott mobilitás növeli a hangulatot. Ne feledje, hogy ezeknek a hatásoknak többsége megköveteli, hogy megfeleljen az egészséges étrendnek, miközben egy jól megtervezett fizikai programba lép.

Egy új edzésprogram kezdete nehéz, különösen akkor, ha nem fizikailag használják. Az elhízott embereknek nehézséget okozhat a megfelelő testsúly megtalálása. Továbbá az edzőteremben való tartózkodás, amikor nem kedveli a megjelenését, esetleg elriasztja magát, és nehézségekbe ütközhet a testméretek megfelelő mérete miatt. A fáradtság egy másik gyakori mellékhatása a testmozgásnak, bár ez csökkenni fog, ahogy a szervezeted rendszeresen testmozgássá válik.

Néhány elhízott embernek lehetnek olyan betegségei, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy normál típusú testmozgásban vegyenek részt. Például, ha közös problémák merülnek fel, a nagy hatású aerobik gyakorlat nem megfelelő választás lehet. Vannak alternatívái sok népszerű gyakorlathoz, ezért egy kis kutatással megfelelő fizikai aktivitást kell találnia az Ön számára. Például a víz aerobik egy alacsony hatású, de intenzív testmozgás, ezáltal hatékony választás azok számára, akik nem képesek rendszeres aerobik kezelésére.

Ha elhízott vagy, elengedhetetlen, hogy megbeszélje terveit egy testmozgási program kidolgozására orvosával. Szükség van szakértő tanácsadásra a megfelelő gyakorlatok kiválasztásához, amelyek túlságosan nem adóztatják az izmokat, az ízületeket és a szív-és érrendszeri rendszert. A személyi edzővel való munkavégzés azért is fontos, mert lehetővé teszi, hogy megtudja, milyen típusú tevékenységek megfelelőek az Ön számára, és hogy miként kényszerítheti magát arra, hogy intenzíven gyakorolhassa túlzás nélkül. Továbbá, ha rendszeres hozzáférést kap egy támogató edzőhöz, segít motivált maradni.

Pozitív hatások

Negatív hatások

szempontok

Szakértői Insight