Pms és b-komplex vitaminok

A premenstruációs szindróma vagy a PMS olyan állapot, amely a gyermekkorú nők legfeljebb 75% -át érinti, Phyllis Balch, a “táplálkozási gyógyszerekre vonatkozó receptek” szerzője szerint. Ez rendszerint hét-10 nappal kezdődik a menstruáció előtt. A PMS számos tünetet okozhat, beleértve a hasi görcsöket, a puffadást, a szorongást, a depressziót és a fáradtságot. Bár a B-komplex vitaminok nem tudják gyógyítani a PMS-t, segíthetnek a tünetek enyhítésében. Beszéljen orvosával, mielőtt növelné a B-komplex vitamin bevitelét a PMS tüneteinek leküzdésére.

A B-komplex vitaminok jellemzően B-12 vitamint tartalmaznak, más néven kobalamint is. Ez a vitamin segít megelőzni a vérszegénységet a menstruáció előtt és alatt, Balch szerint. A B-12-vitamin szintén segítséget nyújt a mielin gyártásában, amely az idegvégződést roncsolja a vérben lévő toxinok által okozott károk megelőzésére. Ez elősegítheti a PMS-szel kapcsolatos szorongás és alvászavarok megelőzését.

A B-6-vitamin, amelyet más néven piridoxinnak is neveznek, része a vitaminok B-komplex családjának. Ez a vitamin segít a fehérjék és a szénhidrátok anyagcseréjében az energia számára, ami segíthet a PMS-szel összefüggő fáradtság csökkentésében. A B-6 vitamin szintén elősegítheti a szerotonin, a hangulatnövelő neurotranszmitter kémiai és a melotonin termelődését, ami segíthet az alvás szabályozásában, a University of Maryland Medical Center szerint. Ez csökkentheti a PMS-szel kapcsolatos szorongást és az alvászavarokat. Azonban a B-6-vitamin és a PMS tünetcsökkentésének összekapcsolására utaló bizonyítékok nem egyértelműek.

A B-5-vitamin vagy a pantoténsav segíthet megelőzni a vérszegénységet, Balch szerint. Stresszcsökkentő vitaminként is ismert, és elősegítheti az ingerlékenység és szorongás enyhítését a menstruáció előtt és alatt. Mint a B-6 vitamin, a B-5 vitamin is segíti a szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjét az energia fokozása érdekében.

A B-3-vitamin, amelyet niacinnek is neveznek, a B-komplex vitaminok egyik összetevője, amely a Balch szerint felelős a megfelelő vérkeringésért. Ez javíthatja az oxigén és tápanyagok szállítását az izmok és szervek számára, ami csökkentheti a PMS-szel kapcsolatos fáradtságot és hasi görcsöket. A megnövekedett tápanyag és az oxigén szállítása az agyhoz segíthet enyhíteni a hangulatváltozásokat a menstruáció előtt és alatt.

Naponta több mint 1000 mg B6-vitamin bevétele növelheti az idegkárosodás és a rossz koordináció kockázatát, és mérgező lehet a májra és a vesére.

B-12 vitamin

B-6-vitamin

B-5 vitamin

B-3-vitamin

szempontok