Orosz rozskenyér vs pumpernickel

Az orosz rozskenyér és pumpernickel sűrű, sötét színű kenyerek, amelyek csípős ízűek és enyhén savanyúak. Bár a legtöbb élelmiszerboltban helyi szinten áll rendelkezésre, az orosz rozskenyér eredete Kelet-Európából, Skandináviából és Oroszországból származik. A Pumpernickel kenyér eredete Németország vesztfáliai régiójában található. Annak ellenére, hogy mindkét kenyérben a rozsliszt a fő összetevő, a hagyományos orosz rozskenyér és pumpernickel receptjei és előkészítési módjai meglehetősen eltérnek egymástól.

Orosz rozs kenyér

Hagyományosan az oroszok olcsó és tápláló orosz rozskenyér sültek meg a nemzedékekről szóló receptről. Az orosz rozskenyérre vonatkozó recept csak az Oroszország InfoCenter szerint a rozsliszt, a savanyúság, a víz és a só. A rozsliszt és a víz öt napja alatt készült, a savanykóst felemelő anyagként használják. A hagyományos orosz rozskenyérrel ellentétben a legtöbb élelmiszerboltban elérhető orosz rozskenyér éppúgy, mint a felszaporodó ágens, éppúgy, mint savanyúság helyett élesztő, és több összetevőt tartalmaz, amelyek közül néhány dúsított lisztet, rozslisztet, vizet, sót és olajat tartalmaz.

Fekete zabkenyér

A pumpernickel kenyér eredeti receptje főleg főtt rozslisztet használ. A pumpernickel kenyér hagyományos sütése két szakaszból áll: a német étkezési útmutató szerint: két órás sütési időtartam, majd további 16-24 órán át gőzölgő a sütőben. A meghosszabbított főzési idő miatt a rozskeményítő karamellizálódik, és gazdag, sötét színű pumpernickel kenyeret ad. Az amerikai pumpernickel kenyér különbözik a hagyományos pumpernickel kenyértől, mivel a rozsliszt mellett búzalisztet is tartalmaz, és sötét színét melaszból, kávéból vagy kakaóporból kapja, amely színezőanyagként hozzáadódik a tésztához.

Az orosz rozs és a pumpernickel kenyér tápláló értéke

Az orosz rozskenyér népszerű márkájának egy adagja vagy egy darabja 70 kalóriát tartalmaz, amelyek többségét szénhidrátok járják. Ugyancsak biztosítja az étkezési rost napi értékének 4 százalékát és a kalcium napi értékének 2 százalékát. Másrészről, egy szelet vagy egy adag pumpernickel kenyér biztosítja a 90 kalóriát, amelyek többsége szénhidrátok. Azonban egy szelet pumpernickel kenyér biztosítja 16 százalékát a napi érték szál, ami négyszer nagyobb, mint amit egy szelet orosz rozs kenyér. Ezenkívül a pumpernickel kenyér biztosítja az A, D és E vitamin, valamint a kalcium napi értékének 10 százalékát.

A rozskenyér előnyei

A rozs, mint a kenyér összetevője pozitív hatással lehet az egészségre. Ennek oka a rost, a fenolosavak, a lignánok, az alkilreszorcinok és más bioaktív vegyületek rozsban való jelenléte. A rozs tartalmú kenyérben lévő rost magas mennyisége a székrekedés megőrzésével elősegíti a bél egészségének fenntartását. Ezenkívül a rozskenyér fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, az emlőrák és a vastagbélrák kockázatát is, és még segíthet a fogyásban is.