Apró dudorok az orromon

Az orrban lévő apró dudorok bármelyik bőrén fejlődhetnek. Számos olyan bőrbetegség állhat elő, amelyek okozhatnak ilyen ütődést – néhányat, amelyek orvos figyelmét igénylik. Ezért fontos megérteni az okok és kezelések a kis dudorok az orr területen.

Tünetek

Különböző tünetek kísérhetik kis orrdugulásokat, beleértve a duzzanatot, az orr és más területek bőrpírjait, valamint a gyulladást. A dudorok lehetnek húsúak, vagy fekete vagy fehér csatlakozó látható a csúcson. Ezen kívül ezek a dudorok mélyen belül fejlődhetnek a pórusokban, ami fájdalmat és csomók kialakulását eredményezi a bőr felületén.

Okoz

A FamilyDoctor honlapja szerint az orrhullámokat pattanás okozhatja. Ez akkor fordul elő, ha a szennyeződés és az olaj a pórusokban csapdába esik, ami érzékeny dudorokat eredményez. Más bőrviszonyok, mint például a rosacea és az ekcéma, az orrán, az arcon és a testen is kialakulhatnak rémisztő dudorok. Ezenkívül az orrnyálkahüvelyeket egy allergénre, például gumira vagy gyantára való reakció okozhatja. Az irritáló anyagok, mint például a szappan és a vegyi anyagok érintkezése hozzájárulhat a kis orröcskékhez.

kezelések

Bőrbetegség, például pattanás és rosacea által okozott csomók kezelésére a benzoil-peroxidot tartalmazó helyi hatóanyagokkal kezelhető. Az orvos orvosi rendelvényeket is készíthet, például retinoidokat vagy orális antibiotikumokat. A KidsHealth weboldal megjegyzi, hogy a hideg zuhany vagy tömörítés segít enyhíteni a gyulladást és a fájdalmat. Az antihisztamin vagy a kalamintartalmú bőrápoló szerek is segíthetnek megnyugtatni a viszkető, vörös dudorokat az orrán.

szempontok

Bizonyos dolgok előidézőek vagy rosszindulatúak lehetnek az orrán. Ez magában foglalja a bőröndök felszívását vagy megpróbálását, sminkelést vagy bőrápolási termékeket, amelyek olajtartalmúak, súrolják vagy túlmosítják a bőrt, kíméletes szappanokat, stresszt és hormon ingadozásokat. A napsugárzás, a forró italok és az ételek, a rendkívül forró vagy hideg hőmérséklet, valamint az alkohol kiváltó hatása lehet az ekcéma okozta kis orröcskéknek.

veszélyei

Súlyos esetekben az orrban lévő vörös dudorok az olajtömítéseket az arcra növelhetik. Ez az állapot, amelyet rhinophyma-nak neveznek, az orr-szövetek lassú növekedését okozhatja több év alatt, ami hagymás megjelenést kölcsönöz. Ez eltorzíthatja és károsíthatja önbecsülését. Amikor ez a helyzet bekövetkezik, a MedlinePlus weboldal figyelmeztet arra, hogy a sebésznek vagy orvosnak szájsebészeti, lézeres vagy dermabráziós eljárással kell átformálnia az orrot.