A szociopathia tünetei

A szociopátia – a MedlinePlus weboldalának megfelelően – helyesen nevezett anti-társadalmi személyiségzavar – romboló és diszfunkcionális krónikus mentális állapot. A szociopaták, mint azok az egyének, akiknek anti-szociális személyiségi rendellenességük van, hívják másoknak hűségesen, nincsenek tekintettel a helyes és a rosszra, és gyakran vannak problémák a kábítószer- és alkoholfogyasztással, a Mayo Clinic honlapjának munkatársai szerint. A szociopathia tünetei gyakran gyermekkorban kezdődnek, és a tinédzser évek során is megfigyelhetők.

Genetika és környezet

Az anti-társadalmi személyiségzavar valószínűleg a genetika és a környezet közötti kölcsönhatások eredménye, a MayoClinic írók szerint. Az állapotot nem lehet hivatalosan diagnosztizálni, amíg a tinédzser 18 éves koráig nem érte el az American Academy of Pediatrics, de a tünetek gyakran 15 éves kor előtt jelentkeznek, és a diagnosztikai kritériumok egy része az, hogy a tünetek legalább Bár a tizenévesek, akik visszaélő vagy elhanyagolt környezetben nevelkednek, megjelenhetnek a szociopathia egyes jelei, nem tekinthetők igazi szociopatáknak.

Kockázati tényezők

Az állapot rizikófaktorai közé tartozik a gyermekkori magatartás zavarának felismerése, amely magában foglalja a viselkedés ismétlődését, mint például hazudozás, ellopás, zaklatás és fizikailag kegyetlen emberek vagy állatok esetében, az American Academy of Child and Adolescent Psychiatry szerint. Más kockázati tényezők a mentális betegség, a személyiségzavarok vagy a szociopathia családi kórtörténete, gyermekként való szóbeli, fizikai vagy szexuális bántalmazás, szülők elvesztése a traumás váláson keresztül, miközben még gyermek, instabil vagy kaotikus családi élet és A szülők vagy más családtagok anyagi visszaéléstörténete.

Korai jelek

A szociopathia egyik első jele az empátia hiánya, a Mayo Clinic honlapja szerint. Az állatok kegyetlensége, különösen a gyermekkorban, lehet egy korai jel. Más tünetek közé tartozik a helyes és a rossz, a maradandó hazugságok mások általi kihasználása, a másoknak a személyes haszon vagy öröm, a törvény, az ellenségeskedés, a szignifikáns ingerlékenység, impulzivitás, agresszió vagy erőszak. A szociopata tipikusan nem utal arra, hogy mások bántalmazására, a törvény megtörésére vagy károkozásra késztet.

Negatív következmények

Az anti-társadalmi személyiségzavarokkal küzdő tizenévesek számos negatív következménnyel járhatnak. Agresszivitásuk verbális és fizikai erőszakhoz vezethet vagy másokkal harcolhat, banda részvétellel, vakmerő viselkedéssel – ideértve a kockázatos szexuális magatartást, az alkoholt vagy a kábítószerrel való visszaélést – szerencsejáték problémákat, alkalmi depressziós és szorongásos időszakokat, valamint az iskolai és munkahelyi problémákat. A szociopaták gyakran kapcsolódási nehézségekkel küzdenek mind családjukban, mind barátaikkal vagy munkatársaikkal. Ők is valószínűleg bebörtönöznek, mert megszegik a törvényt.

Kezelés

Bár az anti-szociális személyiségzavarokkal küzdő tizenévesek kezelésre szorulnak, a betegséget nagyon nehéz kezelni, különösen azért, mert a diagnózist addig nem szabad elvégezni, amíg az egyén legalább 18 éves. A szociopaták kezelésére is szükség lehet a kábítószerrel való visszaélés, a depresszió és a szorongás kezelésére, a MedlinePlus weboldalának megfelelően. Pszichoterápiát és gyógyszereket néha a kezelésben használnak, bár a Mayo Clinic honlapja megjegyzi, hogy a terápia nem lesz hatékony, ha a tünetek súlyosak és az egyénnek kevés betekintése van. Bár az antiszociális személyiségzavarok, mint például a depresszió vagy a szorongás bizonyos tünetei miatt gyógyszerek is felírhatók, mindig fennáll a kábítószer-fogyasztás veszélye.