A sam-e hatása a szorongásra

A SAMe egy olyan biológiai vegyület, amelyet az ATP energiatermelő molekulával reagáltatott aminosav-metioninból állítottak elő. A SAMe-t különböző állapotok kezelésére alkalmazzák, beleértve a depressziót, a szorongást, a fibromyalgiát, az ízületi gyulladást és a májbetegséget.

Történelem

A SAMe-t széles körben tesztelték és széles körben használják Európában az 1970-es évek óta. Egy olasz cég vényköteles gyógyszerként forgalmazta, és több tucat európai vizsgálatot végeztek a SAMe hatásairól emberre vonatkozóan, amely a depresszió és a szorongás kezelésében szokásos gyógyszerekkel azonos, a Biopsychiatry.com honlap szerint. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága nem végzett megfelelő vizsgálatokat a SAMe-szel a gyógyszer-jóváhagyásra vonatkozóan, bár az Egyesült Államokban könnyen elérhető táplálékkiegészítőként.

Hogyan működik

Bár az emberi szervezet SAMe-t termel, a kiegészítő dózisok segítséget nyújthatnak annak biztosításában, hogy a SAMe-et a normalizáló hangulatokkal jól hasznosíthassák. A SAMe nem hormon vagy neurotranszmitter, hanem egy egyszerű folyamat – metilációnak nevezik -, amely naponta több milliárd alkalommal fordul elő minden élőlényben. A metilezés egy olyan kémiai reakció, melynek során egy metilcsoportot tartalmazó kis molekuláris molekularészt egy molekulából a másikba átcserélünk, és ezáltal a metilvegyülettől eltérő molekulák is részt vehetnek más reakciókban. A szorongás esetén ezek a hormonok és a hangulatban érintett neurotranszmitterek, mint például a szerotonin, a melatonin, a dopamin és az adrenalin, összefüggnek.

Adagolás és formuláció

Hangulati rendellenességek esetén a SAMe kezdeti szintje körülbelül 400 mg, osztott dózisokban. Az effektív szintek személyenként változóak, és szakképzett egészségügyi szakemberrel kell konzultálni, hogy meghatározzák a legmagasabb szintet, amely nem okoz kellemetlen mellékhatásokat vagy károkat. A BioMed Központi Pszichiátria 2004. novemberi számában publikált tanulmány a HIV / AIDS-betegek depresszióját és szorongását kezelte napi kétszer 200 mg-os dózisokkal, naponta kétszer 1600 mg-ra emelve a 8 hetes terápiás kezelés során. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a SAMe biztonságos és hatékony a HIV / AIDS-fertőzöttek számára.

Vigyázat

Amikor egy SAMe molekula adományozza metilcsoportját, a BioPsychiatry.com szerint a homocisztein néven ismert molekula, a megnövekedett cardiovascularis betegséggel, születési rendellenességekkel és depresszióval járó veszélyes toxikus vegyület. A homocisztein felhalmozódásának megakadályozása érdekében megfelelő mennyiségű B-vitaminnak kell jelen lennie ahhoz, hogy a homociszteint a nagyon kívánatos és erőteljes antioxidáns molekula glutationt alakítsa át. Ezért a SAMe-kiegészítők beadása során célszerű a B-vitaminok elegendő szintjét biztosítani a táplálék vagy a kiegészítés révén.

Mellékhatások

A mellékhatások kevesebb, mint a szelektív szerotonin újracsökkentő gátlók, és lehetnek a hányinger, fejfájás, szájszárazság és agitáció, a BMC Psychiatry szerint. A mania a bipoláris zavar néhány esetére is hatással volt.