A boka belseje fáj a futás közben

A boka egy hét csontból álló összetett csont, amely az alsó láb sípcsontjához és fibuláihoz csatlakozik a láb öt metatarsális csontjaihoz. Mivel a láb számos mozdulattal mozog, a boka nagyszámú izmot és szalagot tartalmaz. Mivel a láb a test érintkezési pontja a talajon, a boka felszívja hatalmas mennyiségű ütközéses stresszt futás közben, és hajlamos a számos sérülésre, amelyek közül sok a mediális, vagy a belső, aspektusát a közös.

Posterior Tibialis tendonitis

A hátsó tibialis izom lefelé fut a láb belsejében, a médium mályva mögött – a csontos “bump” a boka belsejében – és a lábának ívéhez csatlakozik. A feladata az, hogy támogassa az ív és megakadályozza az összeomlás. Amikor futsz, az izom és az ín túlerőben maradhat, és kis könnyeket okozhat, ami belső boka fájdalmához vezet. Azok az emberek, akik túlsúlyosak vagy egyenetlen felületeken futnak, különösen érzékenyek erre a sérülésre, figyelmeztet a Northcoast Footcare weboldal. Ha ezt a sérülést szenveded, szünetet tartson a futásnál, jégold ki a területet, és próbálj meg egy keményebb és támogatóbb futócipőt.

Deltoid ligamentum

A boka belseje nyelőcsövei sokkal kevésbé gyakoriak, mint az ízület külső részének nyomatékai, de ha előfordulnak, a károsodás jelentős lehet. A deltoid ínszalag, a struktúra, melyet a mediális fojtás okoz, nagyon erős, és amikor elferdíti azt, akkor az ínszalag valójában felhúzza a mediális malleolust, amelyhez hozzáköti a fibulát. A mediális bokaízületek a talus törésekhez is kapcsolódnak, egy belső bokacsonttal. A tünetek közé tartozik a fájdalom, a gyors duzzanat és a korlátozott mobilitás. Kerülje el a súlyt a kócos bokáig, és alkalmazzon jégtömeget, és minél hamarabb emelje fel a bokát.

synovitis

A szinoviális membrán és az általa választott folyadék körülveszi a boka tartószerkezeteit, és mind a párnázást, mind a kenést az ízülethez nyújtja. Mint minden szövethez, ez a membrán gyulladásnak van kitéve, és ez sérülés, bakteriális vagy vírusfertőzés vagy krónikus betegségek, például arthritis és köszvény okozhat. A synovitis fájdalmát gyakran hőérzet kíséri. A kezelés magában foglalja a pihenést, a jeget, a gyulladáscsökkentő gyógyszereket és a fejlett eseteket, a szteroid injekciókat és a gyaloglást.

Stressz törés

A medial malleolus stressz törése súlyosbító fájdalomként jelenik meg a súlyt hordozó tevékenységekkel, mint például a futás és az ugrás. Ez a sérülés nem látható normál röntgensugáron, de a csontvizsgálat, a számítógépes tomográfia vizsgálat vagy a mágneses rezonancia képalkotás feltárja a törést. A kezelés magában foglalja a súlyt hordozó tevékenységek körülbelül hat hétig történő elkerülését. Ebben az időben egy bokavonalat használhatunk az ízület védelmére és támogatására. Ha a sérülés Lisfranc törésbe lépett, műtétre van szükség.

Ne próbálja meg diagnosztizálni a boka saját fájdalmát, kérdezze meg orvosát, ha a fájdalom továbbra is fennáll vagy romlik. Mindig kövesse az orvos kezelési tanácsát, és megvitassa a jövő boka fájdalmának elkerülésének módját.

szempontok