Normál testf tartomány

A vér pH-értéke a vér savasságának mértéke. A “hidrogén erejét” jelenti, és a hidrogénionok koncentrációját jelzi, amelyek a vérben savasak. A savas vagy lúgos vér befolyásolhatja a folyamatok folyamatát a szervezetben, és mind a betegség eredménye, mind pedig további problémák oka lehet. Számos olyan tényező ismeretes, amelyek általában a szervezetben savas és bázisos zavarokat okoznak.

A normál vér pH értéke 7,4. A pH alacsonyabb, mint 7,4, a vér savas, és magasabb, mint 7,4 a vér alapvető vagy lúgos. A vérsavasodás nagy változásai a pH-ban kisebb változásokat eredményeznek. Más szavakkal, még akkor is, ha a pH csak kis mértékben mozog, ez a kis mennyiség jelentős változást jelent a felesleg vagy a sav elveszett mennyiségének mennyiségében. A pH a tízszeres tényezõket méri. Az 1 egység pH-változása, 7,4-6,4, tízszeresére emelkedett hidrogénionkoncentrációt jelent, és 7,4 és 5,4 között százszor nagyobb koncentrációt jelent.

A tüdő nagyon fontos szerepet játszik a sav-bázis egyensúlyban. Ha az élelmiszereket bizonyos biokémiai úton metabolizálják, akkor a gáz szén-dioxidá alakulnak át. A szén-dioxid a vérben lévő vízzel kombinálva szénsav keletkezik. Amikor eléri a tüdőt, a szénsavat vízre és széndioxidra visszavezetik, és a szén-dioxidot légzéssel kiszorítják. A légzésszámot vagy mennyiséget csökkentő folyamatok növelik a szénsavat, a vér savasságát, és így csökkentik a pH-értéket. Hasonlóképpen a szénsavtermeléshez képest a légzést növelő folyamatok lúgosabbá teszik a vért. A tüdőben, az erekben és az agyban levő receptorok a légzést úgy tartják, hogy a pH-t megfelelő tartományban tartsák.

A szervezetben található sav nem mindegyikét szén-dioxid termeli. Egyes savak nem választhatók ki a tüdőből, mint például a kénsav és a foszforsav, gyakran előállítva a fehérje és egyéb vegyületek lebomlásával. A vesék képesek megszabadulni ezekből a savakból. Ezenkívül többé-kevésbé bikarbonátot is megőrzhetnek, ami alap. A pH csökkentése napokig órákig tarthat, azonban a légzés pillanatától percig tart.

A pH-szabályozás legközvetlenebb módja a pufferek. Pufferoldat, például vér, ellenáll a pH-változásnak, lényegében abszorbeálja a hozzáadott savat vagy bázist. Ha kis mennyiségű sav adagolódik a vérben, a vér képes lesz a sav semlegesítésére. Hasonlóképpen, ha valamilyen sav elveszik, hogy lúgos legyen a vér, akkor a vér kis mennyiségű savot adhat hozzá a hatás leküzdéséhez.

A magas és alacsony pH-koncentrációk számos testfolyamatot zavarnak. A fehérjék elvégzik a munkát és a kémiai reakciók a testben normál pH-értéken fordulnak elő. A magas vagy alacsony pH-érték megváltoztatja a hidrogénion-koncentrációt, és a sejtek kémiai szerkezetének megváltoztatásával zavarja ezeket a folyamatokat. A tünetek az októl függenek, de lehetnek légzési problémák, rossz közérzet, torz gondolkodás vagy csökkent tudatszint, fáradtság és szívproblémák.

Numerikus tartomány

Légzőszervi szabályozás

Vese szabályozás

Pufferek

következmények