Mozgásmennyiség férfiak és nők körében

A férfi és női anatómiai rajzok kevés eltérést mutatnak. A férfi és női hormonok, valamint a csontstruktúrára és a reprodukcióra kifejtett hatásuk a differenciálódást előidéző ​​fő tényezők. Míg a tipikus férfi forma általában nagyobb, mint a női alak, az izom ereje és az inak és szalagok hajlékonysága gyakran a relativitás esete. Mindezek a tényezők elsőbbséget élveznek a férfi és női mozgási tartomány különbségeinek meghatározásakor.

Lumbális rugalmasság

A “Mozgás és izomhossz tesztelése együttes” című könyvében Nancy Reese kutató szerint a férfi és női mozgási tartomány különbségei az ágyékban – a membrán és a medence között – a korosztályok nagymértékben meghatározzák. Mint gyermekek, a nők általában több lumbalis rugalmasságot kapnak, mint a hímek, egészen a kilencéves korig, amikor a férfiak felzárkóznak. A mozgás egyenlőségének tartománya általában 18 és 35 év közöttiek között fejeződik be, mivel a hímeknél több lumbális kiterjedés alakul ki, mint a nőstények és a nőstények, a laterális hajlítás vagy a gerinc oldalirányú mozgása.

Hormonális szerepek

A férfi és női nemi hormonok – a tesztoszteron és az ösztrogén – az izomméretben és a rugalmasságban kulcsfontosságú szerepet játszanak. A tesztoszteron mindent megnövel az izmok méretétől és tömegétől a férfi vázáig. Az Egyesült Államok Tudományok Hivatala szerint a férfi-női izomösszehasonlítás különösen polarizációvá válik, amikor a felsőtestről van szó, ahol az izomrostok és a sovány szövetek sokkal nagyobbak a férfi testalkatában. Ezzel szemben az ösztrogén kiszélesíti a nőstények csípőjét, és növeli az izmok mobilitását a hasi területeken.

Hip cselekedet

A csípőre ható nőknél minden korosztály dominál a mozgás színtéren, mondja Reese. A megnövekedett csípő rugalmasság a nőstény hormonok mellékterméke, amely évezredek óta mágikusan dolgozik, hogy felkészítse a nőket a terhességre. A “Női Egészség és Fitness Guide” című könyvben Dr. Michele Kettles szerint a nőknél a hozzáadott csípőmozgások többsége a medencéből származik. A mozgástartomány fokozódik a nagyobb testvér-mobilitáson, a lefelé haladó medencében és a nők szélesebb és körkörös medencéjében.

Közös instabilitás

A pubertás alatt a nők csont és izomváltozáson mennek keresztül, amelyek gyakran lazaságot vagy közös instabilitást okoznak, ami korlátozza az alsó végtagok neuromuszkuláris kontrollját. Ennek a szabálytalanságnak a kompenzálása érdekében a női térdízületek hajlamosak befelé fordulni, amikor a súlyt alkalmazzák. Ez az ínre és az ínszalagokra fektet, ami növeli a könnyezés és a sérülés kockázatát. A vízforralók szerint a férfi térdízületek nem forognak, és csak az elülső térdegyületek helyett az izom helyett a hajlításra és a kiterjesztésre támaszkodnak.

Felső szélesség

A 2000-ben megjelent “Medicine and Science in Sports and Exercise” című folyóiratban megjelent kutatások szerint a férfiak és a nők mozgási tartománya különbözött. A vizsgálat szerint a nőknél nagyobb az elülső vállízület lazasága és hypermobilityja, és kisebb a merevsége a férfiakhoz képest. A könyök és a kéz – ujjak és a csukló közötti különbségek – a mozgás tartománya szerint a nőstények nagyobb mozgást és rugalmasságot eredményeznek minden területen, kivéve a csukló hajlítását, Reese szerint.