Megújuló és nem újrafeldolgozható anyagok

A megújuló anyagok azok, amelyek gyorsan előállíthatók vagy előállíthatók ahhoz, hogy lépést tartsanak azzal, milyen gyorsan fogynak el. Nem megújuló anyagok, beleértve az energiaforrások anyagait, azok, amelyek hosszú ideig megújulnak, és amelyeket általában gyorsabban használnak, mint regenerálhatók. A megújuló anyagok természetes termékekből készülhetnek vagy szintetikusan előállíthatók, és gyakran tartalmazhatnak újrahasznosított termékeket.

Megújuló anyagok

A megújuló anyagok fenntartható anyagok, ami azt jelenti, hogy a Rutgers University Center for Sustainable Materials szerint ezek az anyagok nem használnak nem megújuló forrásokat. Szintén elég nagy mennyiségben állíthatók elő, hogy gazdaságilag hasznosak legyenek. A biopolimerek egy ilyen megújuló anyag. A biopolimer egy természetben előforduló polimer, például szénhidrátok és fehérjék. Néhány példa a biopolimerekre: cellulóz, keményítő, kollagén, szójafehérje és kazein. Ezek a nyersanyagok bőségesek és biológiailag lebonthatók, és különböző termékeket, például ragasztókat és kartonokat készítenek.

Gyorsan megújuló anyagok

Gyorsan megújuló anyagok olyan növényi alapanyagok, amelyek 10 éves vagy annál rövidebb idő alatt újratölthetők. A bambusz és a parafa gyorsan megújuló anyagok, amelyek lakóépületek és irodaházak padlóburkolatához szükségesek. A bambuszt általában olyan fák helyett használják, mint a tölgy, amely viszonylag lassan növekvő fa. Habár a tölgy műszakilag megújuló erőforrás, sok évig tart a tölgyfa érettsége a bambuszhoz képest.

Kukorica műanyag

A politejsav vagy a PLA egy kukoricából származó biopolimer. A kukoricát először őröljük, hogy kivonja a dextróz, egy egyszerű cukrot. A dextróztartályban fermentálták, mint a sörözõ sör, kivéve a végtermék tejsav. Ez a tejsav hosszú láncú polimerekké alakul át, hogy létrehozhasson a PLA-t, amely lehetővé teszi az élelmiszer-ellátási ipar számára világos élelmiszer-tartályok készítését, valamint a poharakat, fedőket és még a bioplasztikus evőeszközöket is. A PLA-ból származó termékek teljesen felújíthatók és komposztálhatók.

Üveg

Az újrahasznosított üveg egy másik megújuló erőforrás. Az EPA szerint az újrahasznosított üveg 90 százaléka újrahasznosítja az új üvegtermékeket. Újrahasznosított zúzott üveg, az úgynevezett cullet, keveredik a nyersanyagokkal, hogy új üveg. A Cullet olcsóbb, mint a nyersanyagok, és kevesebb energiát használ fel. Az újrahasznosított üveg felhasználható új tartályok készítéséhez, vagy konyhai pultok anyagaként. Az alacsony minőségű culletet díszcsempék, útburkolatok és szigetelőanyagok gyártásához használják.

Nem felújítható energiaforrások

Az olaj nem megújuló anyag, amelyet sokféle energiatermék, köztük benzin és dízel üzemanyag gyártásához használnak. A földgáz, amely többféle gázot tartalmaz – beleértve a metánt, a propánt és a butánt – gyakran melléktermékeként állítják elő. A cseppfolyósított ásványolaj-gáz, az olajpala és a kátrányhomok más nem felújítható energiaforrások. A világon felhasznált energia mindössze 15 százaléka származik megújuló forrásokból, de az energiaforrások elfogyasztásával kapcsolatos aggodalmak egyre inkább a nap-, a szél-, a geotermikus és más környezetbarát energiatermelési módszerek fejlődését sürgetik.

A megújuló energiaforrások azok, amelyek könnyedén feltölthetők és nem pusztítóak. A napenergia, a szél, a víz, a geotermikus energia és a biomassza példák a megújuló energiaforrásokra. Bár nem szennyezik, a víz erejének kihasználására épített gátak megváltoztathatják a folyók áramlását, és befolyásolhatják a halakat és más vándorló állatokat.

Megújuló energiaforrások