Ha allergiás rákot lehet enni osztriga?

A tenger gyümölcsei és a kagylóhéjú allergiák meglehetősen gyakoriak, és gyakran úgy gondolják, összefonódnak, bár ez nem mindig így van. A rák és az osztriga kagylók, de a rákfélék rákfélék és az osztrigák puhatestűek. A garnéla allergiája nem jelenti azt, hogy ön is allergiás az osztrigákra. A mészhéjú allergiák a lakosság mintegy 2,3 százalékát érintik. A “Journal of Allergy és Clinical Immunology” című 2004. évi telefonos felmérés eredményei azt mutatták, hogy a megkérdezettek 38 százaléka jelentette a rákfélék allergiáját és 49 százalékuk azt jelentette, hogy allergiás a puhatestűekre. Mindössze 14% volt allergiás mindkettőre. Megérteni, hogy melyik kagyló fogja allergiás reakciót okozni, elkerülheti azokat, amelyek veszélyt jelentenek Önre anélkül, hogy feláldoznák azokat, akik biztonságban vannak.

Garnélarák tények

Több mint 300 különféle garnélarák jönnek be, amelyek minden színtől kezdve a halvány barnától a lumineszcensig terjednek. A garnéla kiváló egészséges omega-3 zsírsavforrás, valamint a B-12 és D vitaminok, réz, vas, magnézium, foszfor és cink. A garnéla allergia gyakran később alakul ki az életben, és ha kifejlődnek, nem mennek el. Míg a rákfélékhez hasonló allergiák, mint a garnéla, a leggyakoribbak, és nem azt jelenti, hogy puhatestűek, például az osztrigák is allergiásak, akkor a legjobb, ha a mollusk allergiát biztonságossá teszik.

Oyster tények

Osztriga található a világ óceánjai között, lakóhelyeken telepekként, amelyek a sekély vízben található ágyak vagy zátonyok. Az osztriga, amelyet eszel, gyöngyöt termelhet, bár nem igazi gyöngyházak, amelyek más fajok. Az osztrigát nyersen vagy főzve lehet enni, bár a gazdag és finom sós ízük gyakran nem elég jutalom ahhoz, hogy elviselje a teljesen slim textúráját, amit a regényíró és a komikus Carrie Fisher egyszer hasonlított az “elefántfestőkkel”. Az Oyster allergia ugyanolyan tünetekkel jár, mint a garnélarák Vagy más ételallergia.

Allergia tények

A Maryland-i Egyetem Orvosi Központja szerint az ételallergiát az okozza, hogy az a személy, aki genetikai érzékenységet mutat egy adott allergénre, érintkezésbe kerül egy ilyen allergén tartalmú élelmiszerrel. Igaz ételallergiák, nem pedig érzékenyek, amelyek enyhe reakciókat idéznek elő a bőrön és a belekben, két órán belül jelennek meg az étellel való érintkezés után. A tünetek a következők: fémes íz a szájban, orrfolyás, viszketés, ekcéma vagy csalánkiütés, szédülés, légzési nehézség vagy nyelés és gyomorfájdalom, például émelygés, hányás és hasmenés. Az anafilaxiás sokk olyan extrém reakció, amely orvosi ellátást igényel, ezért kérjen segítséget, ha torokduzzanat, légzési nehézség, emelkedett pulzusszám vagy kékes árnyalat van a körméhez és a bőréhez.

figyelmeztetések

A tenger gyümölcseit kínáló éttermek, még azok is, amelyek az élelmiszer-higiéniai szempontból legigényesebbek, keresztszennyeződésük lehet konyhájában. Ha allergiás a garnélarákra, és bármit – akár egy tenger gyümölcseit is – megrendel egy tenger gyümölcstermében, említse az allergiát a személyzetnek. Biztosítják, hogy az étel nem érintkezik a rákkal.