Éles fájdalmak a hasban a nyújtás és a csavarás

Éles fájdalmak a hasában lehet olyan kicsi, mint a gasztrointesztinális gáz, vagy éppoly súlyos, mint a mellékvese-gyulladás. Olyan mozdulatok, mint a torzó és a has feszítése vagy csavarodása, súlyosbíthatja tüneteit. A kezelés az ok alapján változik, de lehet pihenő, over-the-counter gyógyszerek és egyes esetekben műtét. Forduljon orvosához a rosszabbodó vagy tartós fájdalomtól.

Izom húzódás

A hasi izmok erőteljes összehúzódása, mint a tüsszögés vagy a köhögés során, hasi fájdalmat okozhat. A túlfutás és a hirtelen csavaró mozgás is elváltozott hasi izomhoz vezethet. A törzs részleges szakadás vagy teljes szakadás lehet, és a szakadás súlyossága befolyásolja a fájdalom súlyosságát, amely időnként éles lehet. További tünetek közé tartozik az izomgörcsök, az izomgyengeség és az érzékenység a sérülés felett. Mozgás, mint például a torzó nyújtása és csavarása, tovább súlyosbíthatja tüneteit.

Sérv

Az hasi sérv akkor fordul elő, ha a belek egy része a hasfalon és az izmokon keresztül kiugrik. A hasi műtét, korábbi sérülések, beleértve az izomtörzset, a családtörténeti sérveket és a terhesség növeli a sérv kialakulásának kockázatát. Tevékenységek, mint a nyújtás és a csavarás, növelhetik a fájdalmat és több kárt okozhatnak. További tünetek közé tartozik a látható hasnyálmirigy a hasban, hányinger és hányás, ha a sérv súlyos. Lehetséges szövődmények közé tartozik a véráramlás elvesztése a belek egy részéhez és a peritonitishez, vagy hasi üreg gyulladásához.

Sűrített ideg

Bizonyos idegek belélegzése vagy összenyomódása éles fájdalmat okozhat. A hátad, a torzó és a csípő megnyújtása és csavarása tovább tömörítheti az idegeit. A herniated vagy prolapsed lemez a középső hátsó vagy a thoracic gerinc is vezethet éles hasi fájdalom. Egyéb tünetek közé tartozik a hátfájás, zsibbadás vagy bizsergés. Másrészről egy 2009-es cikk a “Anglia királyi kórházának évkönyvei” című tanulmányában azt jelentette, hogy a legtöbb mellkasi herniás lemez tünetmentes, a szenvedőknek kevesebb mint 4 százaléka tapasztalt tüneteket.

Egyéb okok

A gáztartalmú gyomor-bélrendszerben éles fájdalmat és hasmenést okozhat a hasban. Olyan mozgások, mint a törzs tüskéje, növelhetik a kényelmetlenséget. A hasi fájdalom egyéb okai közé tartozik az elmozdult alsó borda vagy véraláfutás vagy vérzés a bőr alá. A gyulladásgátlás éles fájdalmat okoz a hasi gombjával az alsó hasrész jobb oldalára. Az alhólyaggyulladás étvágycsökkenéshez, hányáshoz és alacsony fokú lázhoz vezethet.

Az izomtörzsek esetében a pihenés és a jég általában hasznos. A kezelőorvosa ajánlhatja a kompressziós csomagolást, a gyulladáscsökkentő gyógyszereket vagy a fizikoterápiát, a sérülésektől és súlyosságától függően. A gáz enyhítéséhez az orvos jóváhagyásával kipróbálhatja az over-the-counter gyógyszereket, és megpróbálhatja megváltoztatni a táplálékát, hogy elkerülje a sűrű ételeket. Sebészetre lehet szükség súlyos izomtörzseknél, hasi póréinél, mellkasi herniálódott lemeznél, idegek beékelésében és a mellékvese-gyulladásban.

Kezelés