A tönköly liszt egészséges?

A tönköly liszt, egy ősi rokon búza, egyre több mainstream termékben jelenik meg, mint a kenyér, a gabona és a tészta. Mind fehér, mind pedig teljes búza változatban kapható. A tönköly liszt számos tápanyagot biztosít, és egészséges része lehet a diétának.

A tönkölybúza több B-vitamin forrásává vált. 38 grammban, 100 százalékos szeletelt kenyér egy szeletében több tiamint, riboflavint és niacint kapsz, mint ugyanolyan mennyiségű búzakenyérben. Ezek a vitaminok segítenek az energiának energiává alakításában és a vörösvérsejtek termelésének és működésének támogatásában.

Egy csésze nyers tészta 19 g rostot ad, míg egy szelet pirított kenyér 2,5 g rostot tartalmaz. A rost alapvető fontosságú az emésztőrendszer egészséges állapotának megőrzéséhez, és szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében. Az Orvostudományi Intézet azt ajánlja, hogy az 50 éves és a felnõtt nõk legalább 25 g szálat fogyasszanak naponta, és a felnõtt férfiak napi 38 g-ot kapnak.

A tönköly liszt 1,36 mg vasat tartalmaz 38 gramm adagban. A vas alapvető fontosságú az oxigén szállításához a szervezetben és a sejtek növekedéséhez. Anélkül, hogy elegendő lenne a vas, lehet, hogy fáradt, és olyan állapotban szenved, mint a vas-hiányos vérszegénység, ami általános betegségérzetet okozhat. A felnőtt nők naponta körülbelül 18 mg-ot kapnak, míg a férfiaknak 8 mg-ot kell kapniuk. A tönkölycse a cink, a réz és a mangán nyomelemeit is biztosítja, amelyek mindegyike immunitást és egészséges csontokat támogat.

Vannak, akik azt találják, hogy a tönkölybúcs alternatívája, hogy jobban tolerálják a búzát. A kalóriákban ez is kissé alacsonyabb, mint a búza – 126 kalóriával 38 grammonként, a búza 140 kalóriájához képest. A tönkölybúza a búzához kapcsolódik és glutént tartalmaz, ezért nem ajánlott a diagnosztizált allergiás vagy cöliákiás betegek számára.

B Vitaminok

Rost

Trace ásványok

Emészthetőség, kalória és tolerancia