Vas-kiegészítők és májkárosodás

A szervezetnek vörösvértesteket kell létrehoznia, többek között. A legtöbb ember elegendő vasat kap a táplálkozáson keresztül, de néhány embernek vas-kiegészítőkre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vasat érjenek el. A testben tárolt túl kevés vasnak súlyos következményei lehetnek, túl sok vas a szervezetben veszélyes is lehet, és károsíthatja a szerveket, különösen a májat.

Anémia

Kezelőorvosa vas-kiegészítőket írhat fel, ha vérszegénysége van, olyan állapot, amelyben a szervezetben nem megfelelő mennyiségű vörösvértest található. Az anémia súlyos problémákat okozhat, beleértve a kimerültséget, csökkent immunfunkciót és gyenge teljesítményt a munkahelyen vagy az iskolában. Azok a személyek, akiknek szüksége lehet a vas-kiegészítésre, magukban foglalják a terhes nőket, az embereket, akik vért vesztettek, veseelégtelenségben szenvedő embereket és olyan betegségben szenvedő embereket, akik a gasztrointesztinális traktuson keresztül felszívják a nem megfelelő mennyiségű vasat.

Anyagcsere

A vas egyensúlya szorosan szabályozott a szervezetben. A vas abszorbeálódik a gyomor-bél traktuson keresztül, ideális esetben ugyanolyan sebességgel, amikor elveszik. Sajnos a testnek nincs mechanizmusa a felesleges vas felszabadulására, ez a vas felhalmozódik a szervekben és a szövetekben, különösen a májban, és károkat okozhat.

Májkárosodás

A májkárosodás súlyos mellékhatása a vas túlterhelésének a szervezetben. A vas károsíthatja a májsejteket és sejtvesztést okozhat. A máj sebet okozhat, ami cirrhosisnak nevezett állapotot eredményez, ami végzetes lehet. A vas károsíthatja a májsejt DNS-ét, és növelheti a májrák kialakulásának kockázatát.

Mérgező szintek

Az Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal azt ajánlja, hogy az emberek naponta legfeljebb 45 mg vasat fogyasztanak. Naponta több mint 45 mg vas felszívása hosszabb ideig vasat okozhat a testben, és krónikus problémákat okozhat.

Akut kár

Nagy mennyiségű vassal rövid idő alatt, a rendszeres ajánlott dózis körülbelül 50-100-szerese, végzetes lehet. Ez komoly probléma a kisgyermekeknél, akik véletlenül nagy mennyiségű vaspillát fogyasztanak. Kevesebb, mint 200 mg vas veszteséget okozhat egy kisgyereknek. Súlyos emésztőrendszeri és anyagcsere-problémák a túladagolás korai stádiumaihoz vezethetnek, haláleset fordulhat elő, később májkárosodást okozhat.

Krónikus májkárosodás fordulhat elő, ha a felesleges vas felhalmozódik hosszabb ideig. Bár a vas-túlterhelés májkárosodása elsősorban olyan személyeket érinti, akik több vérátömlesztést kapnak, az emberek, akik nagy mennyiségű vas-kiegészítőket fogyasztanak hosszú ideig, májkárosodást okozhatnak. A májkárosodás jelei és tünetei közé tartozik a bőr sárgulása, sárgaság, hasi fájdalom, különösen a has jobb felső részében, hasi duzzanat, fáradtság és viszketés, A hemochromatosisban szenvedő személyek különösen veszélyeztetik a vas túlterhelését Normál mennyiségű vas lenyeléséből. Ezeknek az embereknek genetikai hibája van, ami miatt túl sok vasat szívnak fel, ez a szer felhalmozódik a szervekben, különösen a májban, és kárt okoz. A hemochromatosisban szenvedőknek gondosan szabályozniuk kell a vasbevitelt, rendszeresen adományoznak véreket, hogy csökkentse a testükben tárolt extra vasat.

Krónikus károsodás

Csak akkor vegyen be vas-kiegészítőket, ha orvosa javasolja őket. Kezelőorvosa gondosan ellenőrizni fogja a vas-kiegészítés hatását vérvizsgálatokkal, és a kezelést abbahagyják, ha a szervezetnek elegendő vasja van ahhoz, hogy megfelelő számú vörösvérsejtet termeljen. Azok a személyek, akik nem igényelnek kifejezetten vas-kiegészítést, ne vegyenek be vas-tablettákat.

ajánlások