Polycitémia és emelt b12

A Polycythemia vera a csontvelő betegsége, és a vörösvérsejtek számának növekedéséhez vezet. A vörösvérsejt-termeléshez a B-12 vitamin, más néven cobalamin is szükséges. A B-12-vitamin hiányának kijavítása a polycythemia vera tüneteit lefedi.

Polycythemia Vera

A Polycythemia vera gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél és általában 40 éves kor után következik be. Ez a csontvelő genetikai betegsége, amely a testét túl sok vörösvérsejtet okozza, és növeli a fehérvérsejtek és a vérlemezkék termelését. A tünetek közé tartozik a szédülés, a túlzott vérzés, a fájdalom vagy teltség a bal felső részen a megnagyobbodott lépben, viszketés, légzési problémák, fejfájás és az arc vörös színének következtében.

B-12 vitamin

A B-12 vitamin egyike a B-komplex vitaminoknak. Állati eredetű élelmiszerekben, például húsban, baromfiban, tojásban, tejben, sajtban, halban és tenger gyümölcseiben található. A B-12 vitamin szükséges a vörösvértestek termeléséhez és a normális ideg- és izomfunkcióhoz. Hiba akkor fordulhat elő, ha kizárólag növényi ételeket eszik, vagy ha nem elegendő gyomorsavat vagy fehérjét nevezünk belső tényezőnek, amely a B-12-vitamin elnyeléséhez szükséges.

B-12 vitamin hiány

A B-12-vitamin hiánya megaloblasztikus anémiát okoz, amely a normálnál nagyobb vörösvérsejtekkel jellemezhető betegség. Az anémia olyan állapot, amikor a szervezetnek nincs elég egészséges vörösvérsejtje. A vörösvérsejtek oxigént biztosítanak a testszöveteknek. A B-12-vitamin hiányosságait B-12-kiegészítőkkel vagy injekciókkal korrigálják. Ha van policythemia vera és B-12-vitamin hiánya, a hiány kijavítása a vörösvértestek túltermelését eredményezi. Beszéljen orvosával a B-12 vitamin kiegészítők bevétele előtt.

Polycythemia Vera kezelése

A kezelést úgy tervezték, hogy csökkentse a vér vastagságát, és megakadályozza a vérrögöket és a túlzott vérzést. A betegek hetente a phlebotomia üléseken mennek keresztül, melyeket vért vonzanak a vérrel, amíg a vörösvértestek száma csökken. Aspirin adható a vérrögök kockázatának csökkentésére. Alkalmanként a kemoterápiát használják a csontvelő gátlására az extra vörösvérsejtek létrehozásában.