Dohányzás és karboxihemoglobin

A dohányzás a tüdőre és a szívre gyakorolt ​​hatásai jól ismertek. Talán kevésbé ismert a cigaretta dohányzás hatása a vérre. A cigarettafüst káros vegyi anyagokkal, szénmonoxiddal van töltve. Magas szinteken a szén-monoxid fulladást okozhat. Alacsonyabb koncentrációkban a szén-monoxid megakadályozza, hogy a vér megfelelően szállítson oxigént szervekre és szövetekre.

Szén-monoxid

A szén-monoxid molekula egy oxigénatomból áll, amely egy szénatomhoz kapcsolódik. A szénmonoxid szagtalan, színtelen és íztelen. A gázt égető motorok, hibás gázkályhák vagy kemencék, tüzek és égő szén szolgáltatja, jegyzi meg a Drugs.com honlapot. Szén-monoxid szintén jelen van a cigarettafüstben. A gáz mérgező, figyelmeztet a Foglalkozási Biztonsági és Egészségügyi Igazgatóságra. A szénmonoxidmérgezés figyelmeztető jelei közé tartozik a fejfájás, émelygés, szédülés és ingerlékenység. A szénmonoxid a tudatvesztés és a fulladás elvesztéséhez vezethet.

karboxihemoglobin

A szénmonoxid különösen nagy affinitást mutat a hemoglobinhoz, a vér oxigént hordozó összetevőjéhez, magyarázza A. Light és munkatársai a “Respiratory Care Journal” című, a dohányzók és nemdohányzók karboxihemoglobin vizsgálatában. A szénmonoxid hemoglobinhoz viszonyított affinitása 245-szer nagyobb, mint a szén-dioxid affinitása. Karboxihemoglobin képződik, amikor a szén-monoxid kötődik a hemoglobinhoz. Mivel a szén-monoxid ilyen erős vonzerőt mutat a hemoglobinhoz, a kötés visszafordíthatatlan. A karboxihemoglobin nem képes oxigént hordozni a szövetek és szervek számára.

A dohányzás hatásai

A cigarettázó emberek magasabb karboxihemoglobinnal rendelkeznek, mint a dohányzók, a Light és a kollégák jelentése szerint. Mivel a dohányzók között a karboxihemoglobinszintek kevesebb mint 1,5%, a dohányzók szintjei 3-15% között mozognak, a napi füstölt cigaretták számától függően. A fény azt is kimutatta, hogy a nemdohányzók karboxihemoglobinszintje emelkedett, amikor kitéve a másodlagos füstnek.

Anémia

A karboxihemoglobin és a vér oxigénszintjének csökkentése érdekében a dohányosok általában magasabb teljes hemoglobinszintet mutatnak, mint a nem dohányzók, a Journal of the American Medical Association által vezetett tanulmány szerint Dale Nordenberg vezetésével. A megnövekedett hemoglobin szintek maszkolhatják a vérszegénységet és más olyan betegségeket, amelyek a hemoglobin küszöbszinteken alapulnak.

következmények

Az emelkedett karboxihemoglobinszintek alacsonyabb testmozgással és a szívinfarktus gyakoribb előfordulásához vezetnek, jelentette Nordenberg és munkatársai. Az olyan állapotok, mint a vas vagy egyéb táplálkozási hiányosságok, krónikus betegségek, rosszindulatú daganatok vagy gyulladásos állapotok, amelyek hemoglobin küszöbszinteken alapulnak, észre sem maradhatnak és nem kezelhetők. Miután a dohányosok kilépnek a szokástól, a karboxihemoglobin szintje csökken és a teljes hemoglobinszint visszaáll a nemdohányzók szintjére.