A gyomorfekély jeleinek és tüneteinek azonosítása

A gyomorfekély olyan kis sebek, amelyek a gyomor bélésében keletkeznek. Gyakran okozzák a Helicobacter pylori baktériumot. A gyomorfekélyek a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek gyakori vagy hosszú távú alkalmazásával is előfordulhatnak, vagy olyan NSAID-ok, amelyek a fájdalom és a gyulladás csökkentését segítik elő. Mindkettő megzavarja a gyomor kényes bélését, ezáltal sebezhetőbbé teszi a gyomorsav káros hatásait. A gyomorfekély leggyakoribb tünete a hasi fájdalom, amely javítja az ételt. Más jelek vagy tünetek, mint például vérzés, hányinger, hányás és testsúlycsökkenés is előfordulhatnak.

Fájdalom

Ha a gyomor bélés sérült, akkor olyan savas gyomorleveknek van kitéve, amelyek általában emésztik az ételt. Ennek eredményeképpen fekélyek képződnek, ami égő vagy rágó fájdalmat okoz. A fekélyes fájdalom általában a felső hasban fordul elő, és néhány percet óráig tart. A fájdalom gyakran előfordul 2-5 órával étkezés után, és éjszaka felébresztheti az embert. Ez javíthatja az antacid, amely semlegesíti a savakat a gyomorban. Néhány ember számára az étkezés vagy az ivás a fájdalmat is javítja, a fekély bevonásával. Mások számára az élelmiszer irritálhatja a fekélyt és ronthatja a fájdalmat. Nagyon súlyos fájdalom azt jelezheti, hogy a fekély a gyomor bélésen keresztül forog.

Vérzés

A gyomorfekély vérzik, amikor a véredény közelében kialakul a gyomorban és károsítja. A vérzéses fekély tünetei a vérzés mennyiségétől és a vér veszteségétől függenek. Az akut vérzés tünetei közé tartozik a friss vörösvért hánytatja, vagy olyan anyagot, amely kávéházakhoz hasonlít. Fekete, kemény széklet vagy vér jelenhet meg a székletben. Ha a vérzés gyors és súlyos, akkor valószínűleg sokk, például gyors pulzusszám és alacsony vérnyomás jelei jelentkeznek. Ha a fekély lassan vérzik az idő múlásával, az egyetlen jelek vagy tünetek a vérszegénység – a vörösvérsejtek hiánya miatt – fáradtság vagy sápadtság lehet.

Egyéb jelek és tünetek

Bár a fájdalom a gyomorfekély tipikus tünete, néhány ember – különösen az idősebbek – nincs fájdalma. Ehelyett hányingert, hányást, puffadást, étvágycsökkenést, viszketést, zsíros ételek intoleranciáját vagy gyomorégést észlelhetnek. A súlycsökkenés – a fájdalmat okozó táplálékfelvételtől való félelem – a gyomorfekély másik lehetséges jele, az “American Family Physician” című 2007. októberi cikk szerint. Súlycsökkenés is előfordulhat az elzáródás miatt – amelyben a fekélyből kialakuló duzzanat vagy hegesedés fizikailag akadályozza a táplálék áramlását a gyomoron keresztül. Ez kevésbé táplálja a beleket a belekben, ahol lebomlik és felszívódik a szervezetbe.

Mikor keresek orvosi figyelmet?

Ha emergens orvosi ellátást igényel, ha súlyos fájdalmat észlel a hasi területen, ha vérszagot észlel a székletében vagy a fekete szálkás székletben, vagy vér hányik. Hívja orvosát is, ha súlycsökkenést, hosszan tartó émelygést vagy hányást vagy étvágytalanságot okoz. Forduljon orvosához a gyomorfekély kockázati tényezőiről, beleértve a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, a gyomorfekélyt vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentők hosszú távú használatát.